Ziua Vinului în stil bulgăresc

Acum o lună am primit o invitație mai deosebită, de la Arta Vinului , să fiu oaspete la Ziua Vinului din satul Tvarditsa, reg. Taraclia, sărbătoare organizată de vinăria Bulgari Winery . Atunci mi-am pus doar o întrebare, cine sunt cei de la Bulgari Winery și ce produc?

A venit ziua când am pornit să descopăr o nouă zonă, o nouă vinărie. După două ore de drum, am ajuns la destinația Bulgari Winery. Sinceră să fiu, deși aceștea și-au lansat producția pe piață de aproape un an, eu nu știam de existența lor.002

Vinăria Bulgari este un tânăr producător autohton de vinuri spumante, create în baza tehnologiilor preluate de la italieni. Aceștea propun o gamă largă de spumante pentru gustul fiecăruia- brut, sec, demisec, frizante, pe alb, roz și roșu.

După o excursi prin fabrică,  a avut loc o degustare de spumante. Pot să afirm cu siguranță că am decis  deja ce spumant va fi pe masa mea în seara de Revelion.arta2

Cel mai interesant a urmat după degustare. Am fost invitați să ieșim ca să ne deplasăm în centrul orașului să sărbătorim alături de locuitorii orășelului. Ieșind afară, zâmbetul mi-a crescut și mai mult (ca să fie clar, eu am început a zâmbi în timp ce degustam) și nu puteam să cred ce am vazut. Transportul care s-a preconizat pentru deplasare era un tractor cu remorcă, care era amenajat și decorat în stil rustic. Un fel de mașină decapotabilă a la Tvarditsa pentru cei mai dragi oaspeți ai vinăriei.

IMG_3921

Cred că nu aș găsi cuvintele potrivite care ar descrie starea de spirit care mă copleșea atunci, pot zice doar WOW!!!! Foarte frumos și memorabil.

Ajunși în centrul orașului am văzut ce înseamnă să îți iubești rădăcinile, tradițiile și cultura. Oameni îmbrăcați în port național bulgăresc, dansau și cântau de răsuna orașul.

Aceștea erau ospătați  cu diverse gustări pregătite de gospodinele din orășel, dar și cu vin produs de Bulgari Winery (țin să menționez că totul era gratuit).

După toată minunăția aceasta am fost invitați să urcăm înapoi în tractorașul nostru ca să ne continuăm excursia. Am pornit prin câmp, atunci stăteam doar cu găndul că în caz de ploaie, nu mai ieșim de aici, însă organizatorii ne-au rugat să nu ne facem griji, că este soluția pentru orice situație.

În față s-a ivit o poartă ascunsă printre copaci, intrați în ogradă am înțeles că povestea continuă. O casă ornamentată cu piatră, iar lângă un grătar stătea un domn în costum național care cocea la rotisor un miel.IMG_3969

Undeva în spate se auzea un grohăit de porci, explotând zona în jurul casei, am dat de un ocol unde erau 7 mistreți.

IMG_3979

La colțul casei stătea o gospodină care trebăluia lângă un ceaun cu pilaf în stil bulgăresc.IMG_3983

Doamna ne-a rugat să trecem în casă să ne încălzim la gura șemineului. Deschizând ușa, am rămas fără grai. Pe mijlocul camerei era o masă doldora de bucate, în șemineu mocnea focul, iar domnul de la grătar se apropia deja cu un pahar de vin spre noi.

Apoi a urmat muzica…. Cântau toți, acompanimentul muzical era unul viu, un acordeon în mâinile unui profesional pot face să cânte pe oricine.

Am chefuit ca de zile mari. Chiar nu m-am așteptat că vom fi primiți cu atăta căldură, că vom fi ospătați cu atâta dragoste.

Ploița nu ne-a făcut să o așteptăm prea mult.

Vreți să știți cu ce poți ieși din orice pădure pe ploaie? Poftim- ГАЗ-66-40 cu cuptoraș :))) IMG_4009

Înainte de a porni, a urmat și ultimul pahar cu “ceai” la ”botul calului” din roada anului 2016 :)IMG_4019

Ce pot să zic, o astfel de experiență nu am mai avut niciodată. Le sunt nespus de recunoscătoare celor de la Arta Vinului, Romatim S.R.L pentru faptul că m-au invitat la un eveniment atât de frumos și desigur gustos. Și un mulțumesc în parte celor de la Bulgari Winery și oamenilor din orășelul Tvarditsa, ei știu ce înseamnă un vin bun și de calitate, ei știu cât valorează un oaspete, ei mi-au furat inima :)

FacebookShare

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *