Vreau să știu- scurt istoric

În ajunul celui mai grandios eveniment în domeniul vitivinicol din Republica Moldova, care va avea loc în această primavară, am decis să vă fac o introducere despre cultura, istoria și proviniența vinului în țara noastră. Astăzi va fi un articol mai mult informativ, decât o experiență din viața mea. Sper că această informație să fie binevenită pentru cineva.

istoric

Istoria datează relicve arheologice că vinul a început sâ se producă, pe pamânturile noastre, cu 5000 ani în urmă. Vinul era bogăția, mândria și principala marfă de schimb. Vinul, alături de cereale, a figurat printre primele articole de export.

Vin-si-struguri-rosii-Ultimate-guide-to-greek-food

În Evul Mediu deținătorii de podgorii cu viță de vie au fost însăși domnitorii Moldovei. Viticultura a atins apogeul său în sec. XV, în timpul domniei lui Ștefan cel Mare, care a creat postul de Paharnic la curtea domnească, responsabil cu propria viață de supravegherea viilor și a vinificatorilor pentru o producție de calitate.

Îmi aduc aminte în copilărie, la lecția de istorie, cînd ni s-a povestit despre invaziile otomane, în urma cărora oștenii noțtri s-au retras în Cetatea Soroca. Nu aveau nici apă, nici hrană, însă au fost salvați de un stol de berze care le-au adus în cioc struguri în cetate. Voi țineți minte această legendă frumoasă? Pare a fi un fragment dintr-o poveste, în care niște păsări inteligente, au salvat de la moarte oamenii și ei au învins turcii :)

În sec. XIX, vinul se exportă activ și în Europa. În Moldova sunt create școli de viticultură și vinificație.
În timpul URSS, Moldova devine cel mai mare producător de vin, unde fiecare a 2-a sticlă consumată era vin moldovenesc.
Insa în anii 80, vița de vie a fost supusă defrișărilor dramatice, prin campania anti-alcool a lui Mihail Gorbaciov. Vitificația a început să își revina după anul 1991.

Republica Moldova dispune de peste 50 de tipuri de soiuri tehnice de struguri. Arealul viticol este repartizat în 4 regiuni vitivinicole istorice:

moldova-wine-map-ro

  • Valul lui Traian (Sud-Vest) – zonă favorabilă producerii de vinuri roșii și varietăți de desert. Cele mai cunoscute centre vinicole din zona respectivă sunt- Comratul, Taraclia, Ciumaiul și Trifești.
  • Ștefan Vodă (Sud-Est) – zona favorabilă cultivării soiurilor roșii de struguri – Merlot, Cabernet Sauvignon și Rară Neagră – Vinăria Purcari, EtCetera.
  • Codru (Centru) – zona favorabilă pentru cultivarea strugurilor de soiuri albe – Centru Vinicol Nisporeni, “Vinuri – Ialoveni”, Cricova, Milestii Mici, Chateau Vartely, Brănești.
  • Bălți (Nord) – zona unde sunt plantate în special soiuri albe de struguri- Aligote, Pinot, Feteasca, Traminer. În zona nordică se cultivă strugurii cu perspectiva prelucrării în materii primare pentru producerea divinurilor-“Barza albă” (Bălți).

Viticultura Republicii Moldova corespunde tendințelor mondiale, cuprinzând soiuri de origine vest-europeană, caucaziană, dar și autohtonă.

taxa-unica-pe-vie-si-vin

În curând revin cu informație despre un program frumos organizat pentru promovarea și descoperirea vinurilor Republicii Moldova. Fiți cu ochii pe blog 😉

(sursa de inspirație site-ul oficial wine-of-moldova)

FacebookShare

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *