Curiozități despre vin, știați că…..

Vinul este mai mult decât o băutură aromată pe care o savurăm la ocazii speciale și nu numai.

Deseori după ce consumăm vin, poate unul nu prea reușit, sau care doar nu v-a impresionat, rămân resturi ai acestuia, vin care nu trebuie aruncat, pentru că ne poate servi și în alte scopuri. Mai jos va propun o listă de utilizare neobișnuită (pentru unii) a vinului.

3-teorii-false-despre-vin_size1

Vinul ca colorant textil
Dacă ați vărsat vreodată vin roșu pe țesatură, ați observat cât de bine ramâne culoarea acestuia pe aproape orice tip de material. Aveți posibilitatea să utilizați practic orice tip de vin roșu la vopsirea țesăturii, atâta timp cât sunteți deschis la experimentare atunci când vine vorba de rezultat, care ar putea varia de la roz pal la mov profund sau chiar gri.
Se încălzește vinul la foc mic într-o cratiță mare la aragaz, se daugă țesătura, se amestecă cu o lingură de lemn, timp de 10 minute și se lasă să se răcească. Se clătește bine materialul.

Vinul ca loțiune pentru piele
Antioxidanții care se conțin în vin, fac vinul roșu să devină o băutură care poate oferi beneficii atunci când sunt aplicate direct pe piele. Unele femei recomandă folosirea vinului roșu ca loțiune de față, datorită acidității, acesta face pielea mai catifelată. În Asia, vinul se utilizează activ în domeniul frumuseții, în saloane SPA, în tratamente faciale.

Vin congelat și păstrat în cubulețe
Se toarnă resturile vinului pe care nu îl veți mai consuma într-o tavă de gheață și se pune în congelator, astfel primiți porții ușor de utilizat, perfecte pentru bucate din carne, tocană, sosuri.

vin cubulete

Dezinfectant în bucătărie
O grupă de microbilogiști au depistat că vinul alb sec, care are o aciditate mai mare, gen Sauvignon Blanc, poate fi folosit ca dezinfectant a suprafețelor din bucătarie, la îndepărtrea eficientă a petelor de pe blatul bucătariei. Dizolvă grăsimea și calcarul de pe chiuvetă.
Atenție – nu se folosește pe granit, acizii pot distruge suprafața acestuia.

Soluție de șters sticlă
Vin alb sec, care deja nu mai este băubil din cauza păstrării incorecte, se transformă în oțet, astfel încât în ​​mod natural funcționează ca o baghetă fermecată pe sticla murdară. Se adaugă câteva linguri la o sticla de apă cu pulverizator, se aplică pe ferestre și oglinzi, se șterge cu o lavetă potrivită.

Capcană pentru muști și gâze
Deseori pe timp de vară,  în zonele deschise unde consumăm alimente, apar muște și diverse gâze. Putem confecționa o capcană pentru acestea.
Se ia un pahar în care turnăm vin roșu până la jumătate. Apoi se acoperă ermetic cu peliculă alimentară. Gaurim aceasta cu o scobitoare. Gâzele vor fi atrase de aroma vinului, vor intra în pahar, dar nu vor putea ieși.

Îndepărtarea petelor de ulei pentru automobil
Dacă aveți în garaj pete de ulei de motor pe jos, turnați deasupra vin alb oțetit, acesta va dizolva pata și o veți putea spala ușor apoi cu apă.

Vindecarea rănilor și vânătăilor
Un remediu popular vechi recomandă înmuierea unei bucați de pâine în vin și apoi aplicarea acesteia pe o vânătaie pentru a o ajuta să se vindece mai repede. Oare funcționează? Este greu de spus, însă există unele studii care susțin această teorie. Vinul este bogat in flavonoide, care sunt antioxidanți, acestea au o serie de efecte benefice asupra organismului, inclusiv de calmare și vindecare a țesutului inflamat.

Folosiți vinul pentru a curăța vin
Cândva îmi părea că e o glumă, însă s-a demonstrat că totuși e real. Dacă la o petrecere înâmplător a fost vărsat pe covor un pahar de vin roșu, îndată pe pată trebuie turnat vin alb sec. Aciditatea acestuia neutralizeză efectul vopsirii. Apoi se șterge bine cu apa și un prosop.

vin covor

Carnea marinată
Cred că nu e o descoperire pentru nimeni, mai ales pentru cei ce iubesc grătarul, că carnea se marinează perfect în vin sec. Se zice că carnea marinată aproximativ 6 ore în vin roșu, apoi coaptă pe grătar reduce în componența sa până la 90% substanțele cancerigene pe care deobicei le conține o bucată de carne prăjită. Magie, nu alta.

Desert bun din spumant, marmelada
Dacă turnăm o sticla de spumant într-o cratiță, o fierbem, apoi adăugăm un pliculeț de pectină, zahăr și căpșune și mai fierbem un pic la foc mic, vom obține o marmeladă delicioasă.  Aceasta se unge pe pîine și se consumă ca gustare oricînd ne dorim ceva dulce.

Înghețată din vin
Din anul 2006 Mercer’s Dairy produc înghețată din vin- Mercer’s Wine Ice Cream. Această înghețată conține 5% de alcool și are aromă de ciocolată cu Cabernet, zmeură cu Chardonay, vișină cu Merlot, piersic cu Zinfandel alb, Riesling,  căpșună cu spumant.

fwx-mercers-dairy-wine-ice-cream

Creștem capacitățile intelectuale
Studiile recente la capitolul beneficiilor vinului, au demonstrat că polifenolii din vin (și ciocolată!) cresc fluxul de sânge și oxigen la creier, astfel mărind capacitatea cognitivă.
Acesta trebuie consumat în cantități reduse, în mediu un pahar de vin pe săptămână.
Încă un motiv pentru a avea un pahar de “medicament” și o bucată de ciocolată pe masă.

Transformă-l în oțet
Dacă folosiți oțetul în alimentație, îl puteți face singuri acasă. Deschideți o sticlă de vin alb sec și lăsați-o pe această în decurs de câteva săptămâni deschisă la temperatura camerei. Veți primi un oțet home-made.
Acesta poate fi folosit și la curățirea fierbătorului de calcar- turnați în fierbător oțetul primit, aproximativ 300 ml și fierbeți-l în decurs de câteva minute. Apoi clătiți bine fierbătorul și umpleți-l cu apă curată și mai puneți la fiert o dată. Calcarul se va dizolva.

Încă o demonstrație că existența vinului în viața noastră e una benefică, important e sa știm care este scopul acestuia.wine-drinkers-young-generation-drink-more-any-other

 (Sursă de inspirație , poze preluate din internet)

FacebookShare

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *