“Anhidrid”- prieten sau inamic

Deseori aud astfel de discuții de la generația mai în vârstă (chiar și de la părinții mei), adepții vinurilor de casă- “nu consum vin îmbuteliat, nu e bun, e periculor, e plin cu anhidrit, e otravă nu alta, apoi și capul te doare de la acesta”.

Aaaaa!!!

Desigur ca vinul de casă e unul bun, e facut așa cum știe doar un gospodar, e “curat”, însă din păcate viața acestuia e foarte scurtă. Și nu de atâta că se consumă repede :) ci pentru că nu se păstrează corect și în decurs de un an se oțetește. În acest moment “scrâșnesc din  dinți”, încerc să le dau careva informație oamenilor și le explic la ce se folosesc sulfiții în vinuri.

Ca introducere un pic de informație generală: Sulfiții sunt compuşi chimici pe bază de sulf,  în tehnologia de vinificaţie este întâlnit dioxidul de sulf (SO2). Dioxidul de sulf are proprietăţi antioxidante, antiseptice (adică împiedică dezvoltarea micro-organismelor din vin care ar transforma vinul în oţet) şi stabilizează şi protejează vinul de variaţiile de temperatură.himiya-250x166

Adică e clar că sulfiții sunt acei conservanți magici care păstrează un vin în sticlă o anumită perioadă de timp. Sulfiții se folosesc mai des la conservarea vinurilor seci, mai rar la vinuri dulci (la care se folosește zahărul și alcoolul ca conservant). E bine de ştiut că cel mai puţin sulfitat e vinul roşu sec în timp ce vinul alb şi vinul licoros conţin o cantitate mai mare de sulfiţi.vinsor

Instituțiile responsabile de reglementarea alimentelor, declară ca sulfiții nu prezintă pericole, dar ar trebui evitați de persoanele sensibile la dioxid de sulf. Chiar și cele mai mici doze ale acestuia în alimente și băuturi, le poate provoca iritații, mâncărimi, probleme de respirație, atacuri astmatice și șocuri anafilactice.

Dacă vă este frică de sulfiți, aerisiți bine vinul înainte de a-l servi, lăsați-l un pic să respire. Dioxidul de sulf este volatil și o anumită cantitate se evaporă  după ce stă un pic în pahar.

“Încrederea” în vinuri poate apărea doar dacă cumpărați și consumați vinuri de calitate, vinuri care sunt des în consum, vinuri care vă sunt recomandate, sau din care ați consumat mai des, atunci nu veți avea nici o problemă cu sulfiții și durerile de cap.vvv

FacebookShare

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *